Creditfactuur

Leer meer over: een factuur crediteren, een deel van de factuur crediteren, een product ruilen doormiddel van een credit factuur.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een creditnota is een factuur waar een negatief bedrag uit voortkomt. Een creditfactuur maak je wanneer het (deel van het) bedrag van de factuur teruggegeven moet worden, bijvoorbeeld als je een product retour neemt.

Wanneer je een factuur ongedaan wilt maken, dan verwijder je de factuur niet, maar maak je ook een creditfactuur. Lees meer over:

1. De gehele factuur crediteren

2. Een deel van de factuur crediteren

3. Een product ruilen

4. Een openstaande factuur crediteren

Om een creditfactuur te maken ga je naar de Kassa > Facturen > klik op de juiste factuurregel om de factuurdetails de openen. Kies > Creditfactuur maken.

De gehele factuur crediteren

• Ga in de kassa naar de factuur die je wilt crediteren en klik in de factuurdetails op Creditfactuur maken.

• Je komt nu terug in de kassa waarin het bedrag van de items op de factuur in de min staan. Klik op de blauwe knop Afrekenen.

• Selecteer een betaalmethode; op welke manier geef je de klant het geld terug? In het geval van een correctie: selecteer dezelfde betaalmethode als waarop de oorspronkelijke factuur is aangeslagen en klik op Factuur afronden.

Een deel van de factuur crediteren

• Ga in de kassa naar de factuur die je wilt crediteren en klik in de factuurdetails op Creditfactuur maken.

• Je komt nu terug in de kassa waarin het bedrag van de items op de factuur in de min staan. Verwijder de items die je niet wilt crediteren door op de blauwe puntjes naast het bedrag van het item te klikken Verwijderen.

• Klik op de blauwe knop Afrekenen.

• Selecteer de betaalmethode waarop je het bedrag van het item op de factuur aan de klant teruggeeft.

• Klik op Factuur afronden.

Een product ruilen

• Ga in de kassa naar de factuur waarop het product staat dat je wilt ruilen en klik in de factuurdetails op Creditfactuur maken.

• Je komt terug in de kassa waarin het bedrag van het product dat je wilt ruilen in de min staat. Klik op Producten om een nieuw product aan de factuur toe te voegen.

• Klik op de blauwe knop Afrekenen.

• Staat het bedrag in de min? Kies dan voor de betaalmethode waarmee je het te veel betaalde bedrag aan de klant teruggeeft en klik op Factuur afronden.

• Staat het bedrag als openstaand? Klik dan eerst op een betaalmethode waarmee de klant het openstaande bedrag afrekent en klik op Factuur afronden.

• Is het nieuwe product even duur als het geruilde product? Klik dan meteen op Factuur afronden.

• Als het geruilde item een product betreft waarvan het Voorraadbeheer ingeschakeld staat, zal het systeem automatisch de voorraad correct bijwerken.

Een openstaande factuur crediteren

Let op! Wil je een openstaande factuur crediteren? Dan zul je de optie Creditfactuur maken niet zien staan wanneer je op de factuurdetails klikt. Dit komt omdat de factuur eerst afgerekend moet worden voordat je de factuur kunt crediteren. Rond de openstaande factuur dus eerst helemaal af.