Aanbetaling voor online boeking

Lees hoe je een aanbetaling kunt instellen voor online boekingen, voor nieuwe klanten of voor alle klanten.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

In de boeking widget is het mogelijk om de klant een voorschot te laten betalen bij een nieuwe boeking. Je kunt ervoor kiezen deze aanbetaling voor elke klant in rekening te brengen, of alleen voor nieuwe klanten. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Online aanbetaling inschakelen

Om online betalingen te kunnen accepteren, moet je eerst de integratie voor online betalingen inschakelen. Je kunt hiervoor gebruik maken van Stripe of Mollie

De integratie kun je inschakelen via Info > Integraties in Salonized.

De instellingen voor online betalingen beheer je vervolgens bij Instellingen > Online afspraken > Algemene instellingen.

Onderaan de pagina, vind je er de volgende opties:

• Klanten moeten verplicht het gehele bedrag vooraf betalen

• Klanten mogen optioneel het gehele bedrag vooraf betalen

• Klanten moeten verplicht een percentage van het bedrag vooraf betalen

Wil je een aanbetaling instellen, selecteer dan de onderste optie: klanten moeten verplicht een percentage betalen.

Online betaling instellen

Vervolgens geef je aan welk percentage van de dienstprijs er online aanbetaald moet worden. Bijvoorbeeld 15%. Dit geef je aan in het "percentage" veld.

Hierna kun je kiezen of dit percentage door alle klanten vooraf aanbetaald moet worden, of alleen door nieuwe klanten.

We bepalen of iemand een nieuwe klant is op basis van de volgende gegevens:

• Er staan géén afspraken in het verleden voor deze klant in de agenda, of

• Er is wél een afspraak in het verleden, maar deze is gemarkeerd als no-show

• Dit wordt bepaald op basis van het gebruikte e-mailadres voor de online boeking

Nadat je dit gekozen hebt, kun je eventueel nog instellen of je transactiekosten in rekening wilt brengen. Transactiekosten worden bij het bedrag van de aanbetaling opgeteld.

Stel je bijvoorbeeld € 0,15 transactiekosten in, en 15% aanbetaling, dan moet de klant het volgende vooruitbetalen bij het maken van een online boeking:

15% van de dienstprijs (totaal €55,00) + €0,15 transactiekosten is € 8,40 aanbetaling.

Wanneer de klant de aanbetaling heeft voldaan, wordt de afspraak ingepland in de agenda en ontvangt de klant een afspraak bevestiging en een factuur.

De factuur voor een aanbetaling

Wanneer iemand een online afspraak plant en daarvoor een betaling heeft gedaan, maakt Salonized automatisch een factuur aan. In dit geval, staat op de factuur het totaal bedrag plus de eventuele transactiekosten en het bedrag van de aanbetaling.

Wanneer de klant vervolgens in de salon is voor de afspraak, kun je het resterende bedrag met de klant afrekenen.

Dit doe je als volgt:

• Klik op de afspraak in de agenda

• Aan de rechterkant zie je een gekoppelde factuur, deze factuur bevat de online aanbetaling

• Klik op de knop "afrekenen" en voeg voor het openstaande bedrag ook een betaling toe

• Klik vervolgens op "factuur afronden"